Słodko-ostra, sycąca, szybka do przygotowania zupa. W sam raz na jesienne, chłodne dni.

Ingredients
- 2 puszki kukurydzy
- korzeń pietruszki
- 2 małe marchewki
- ćwiartka niedużego selera
- mała, suszona papryczka chilli
- sproszkowany imbir
- świeżo mielony pieprz
- sól
- sezam do posypania gotowej zupy
Instructions
- Kukurydzę odsączamy na sitku.
- Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy, aż zmiękną.
- Kukurydzę dodajemy do wywaru z ugotowanymi warzywami i wszystko blendujemy na gładki krem. Jeśli chcemy, aby zupa była idealnie gładka, musimy w tym momencie przetrzeć wszystko przez sito
- Dodajemy pokruszoną papryczkę chilli (możemy usunąć ziarenka, żeby zupa nie była zbyt pikantna), pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, dwie duże szczypty świeżo mielonego pieprzu oraz sól do smaku.
- Doprowadzamy zupę do wrzenia cały czas mieszając.
- Podajemy posypaną ziarenkami sezamu.
7 komentarzy
konsystencja idealna!
Przepadam za kremami z kukurydzy. Szkoda, że sezon na świeżą jest tak krótki ;)
Idealna na jesień/zimę i do tego moje ulubione przyprawy. Taka zupa chodzi za mną już tygodniami!
świetna zupa!
I takiego przepisu potrzebowałem! Dzięki :)
uwielbiam kremowe zupy…kukurydzy nie uważam za przysmak ale może ta zupa mnie zaskoczy
Nigdy jeszcze nie jadłem takiej zupy…w sumie nawet nie pomyślałem żeby taką przygotować…. pomysł fajny.