Pyszny kapuśniaczek, któremu smak nadaje nie mięso, ale aromatyczne przyprawy. Rozgrzewający, o zdecydowanym smaku, poleca się na zimne dni!

Ingredients
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka mielonego kminku
- 2-3 łyżki sosu sojowego
Instructions
- Kapustę odciskamy z soku i kroimy.
- W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy słodką paprykę w proszku, mielony kminek i ziarenka kuminu. Smażymy przez minutę, dwie, co chwilę mieszając. Dodajemy kapustę, smażymy jeszcze przez chwilę mieszając. Dolewamy wodę w ilości takiej, aby przykryła kapustę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż kapusta lekko zmięknie.
- Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy sos sojowy i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
- Wlewamy warzywa razem z wywarem do garnka z kapustą i mieszamy.
- W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.
Notes
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przed pokrojeniem przepłukać wodą.
2 komentarze
Wspaniały kapuśniaczek :)
Przypomina kapuśniak mojej mamy :) Ja u siebie w domu robię zupy na filtrowanej wodzie. Od kiedy mamy filtr molekularny z naturalną mineralizacją filtruję wodę do zup.