Gęsta zupa w sam raz na wielkanocny stół. Sycący krem z warzyw z dodatkiem chrzanu i śmietany, zwieńczony plasterkiem wędzonego łososia.

Ingredients
- biała część pora
- pół średniej wielkości selera
- mała cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- litr bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g chrzanu ze słoiczka
- pęczek koperku
- cytryna
- wędzony łosoś
Instructions
- Warzywa obieramy i kroimy.
- W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i przez kilka minut przesmażamy na średnim ogniu, uważając żeby się nie przyrumieniły. Wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na krem.
- Śmietanę mieszamy z chrzanem i wlewamy do zupy.
- Koperek drobno siekamy i dodajemy do zupy. Dodajemy również sok wyciśnięty z połówki cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Notes
Zupę podajemy udekorowaną zwiniętym plastrem wędzonego łososia.
3 komentarze
Chrzanowa bardzo w moim typie, bo ze śmietanką :-)
Bardzo dobra i niesamowicie kremowa.;)
idealne danie na piątek.