Przepis zgodny z dietą warzywną dr Ewy Dąbrowskiej.

Ingredients
- 2 cukinie
- 1 cebula
- główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- łyżka bulionetki warzywnej
- około 2 szklanek wody
Instructions
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Cukinie myjemy i kroimy (łącznie ze skórką) na niezbyt dużą kostkę.
- Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, a czosnek rozdzielamy na ząbki i pozostawiamy w łupinkach.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na nim warzywa. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż cukinia i cebula się zrumienią, a czosnek zmięknie.
- Wyciągamy warzywa z piekarnika, czosnek obieramy z łupinek, przekładamy wszystko do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa. Dodajemy bulionetkę, doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Podajemy posypane natką pietruszki.