Na chłodne jesienne dni, pyszna, gęsta, rozgrzewająca zupa, pachnąca jesiennymi warzywami. Kto się skusi?

Ingredients
- 0,5 kg mięsa na gulasz
- 3 duże pomidory
- 2 czerwone papryki
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- mielona ostra czerwona papryka do smaku (około 1/3 łyżeczki)
kluski:
- jajko
- 2 łyżki mąki
Instructions
- Mięso kroimy w małą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wrzucamy mięso, cebulę, czosnek, listki laurowe i ziele angielskie do rondla i smażymy, aż mięso zmięknie.
- W międzyczasie myjemy i obieramy pozostałe warzywa. Pomidory i paprykę możemy również obrać ze skórki.
- Wszystkie warzywa drobno kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5l wody. Dodajemy mięso razem z powstałym przy smażeniu sosem oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku.
- W kubku ucieramy energicznie jajko z mąką, tak żeby nie było żadnych grudek. Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany – w zależności od wielkości jajka dodajmy troszkę mąki lub odrobinę wody i ucieramy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wlewamy cienką strużką na gotującą się zupę (nie mieszając w tym czasie zupy!). Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.
2 komentarze
Wygląda tak apetycznie, że muszę ją zrobić jak wrócę z pracy. Wspaniały blog, zainspirowała mnie Pani. Myślę, że będę jego stałą bywalczynią. Aż ślinka cieknie jak się patrzy na zdjęcia, przepisy opisane tak, że bez problemu można je odtworzyć. Składniki ogólnodostępne. Takich przepisów szukałam, takiego bloga szukałam… Estetyczny i apetyczny:) Pozdrawiam i życzę kulinarnych uniesień. Ola
dziękuję serdecznie
bardzo mi miło :)
życzę samych udanych dań :)
pozdrawiam
Magda