Zupa krem w intensywnym, pomarańczowym kolorze. Na poprawę humoru w pochmurny dzień. Ciekawe połączenie smaków – słodka marchew, słodko – kwaśny sok pomarańczowy i lekko słony ser feta. Do tego aromatyczny estragon. Warto spróbować, polecam!

Ingredients
- 5 marchewek
- mała pomarańcza
- łyżka suszonego estragonu
- litr bulionu warzywnego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól do smaku
- ser feta lub inny typu greckiego
Instructions
- Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
- W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i przesmażamy przez chwilę, uważając aby się nie zrumieniły. Dodajemy marchew, zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut często mieszając.
- Do warzyw wlewamy bulion i dodajemy suszony estragon (można oczywiście użyć świeżego). Przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż marchew zmięknie.
- Wyciskamy sok z pomarańczy i dolewamy do gotującego się bulionu. Zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą do smaku.
- Nalewamy zupę do miseczek i posypujemy pokruszoną fetą.
Notes
Podajemy od razu, ta zupa krem jest najlepsza na gorąco.
1 komentarz
Bardzo ciekawa propozycja, do tej po spotykałem się tylko z pikantnymi kremami z marchwi.