Pyszna, kremowa, rozgrzewająca zupa na pierwsze jesienne dni. Polecam.

Ingredients
- 1 kalafior
- 3-4 ziemniaki
- 4 pietruszki korzeniowe
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- łyżeczka mielonego kminku
- natka pietruszki
- łyżka oliwy
- 1 litr bulionu
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
Instructions
- W garnku rozgrzewamy oliwę.
- Cebulę drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Szklimy cebulę i dodajemy czosnek. Smażymy przez chwilę.
- Dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki oraz pietruszki.
- Wlewamy bulion. Dodajemy mielony kminek. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
- Blendujemy na gładki krem.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kwaśną śmietanę.
- Podajemy zupę posypaną natką pietruszki.
3 komentarze
Pięknie wygląda, nie da się ukryć, taka cała na biało :) Ja wrzucam do tego kremu różne warzywa, w zależności od sezonu, fajnie gra tu topinambur, albo kalarepa, zawsze daję też pora i biały pieprz, którego nie znoszę, ale tu jest świetny. Z kminkiem nie próbowałam, dobrze brzmi jednakowoż. Pozdrawiam!
dziękuję i pozdrawiam również :)
Taka biała zupa krem obok zupy dyniowej to chyba najlepsza propozycja na podwieczorek, również na diecie! Jak dobrze, że kupiłam kalafiora :)