Gdy tylko uda mi się zdobyć jakąś dorodną cukinię z ogródka rodziców, to przerabiam ją na różnego rodzaju placki i zapiekanki. Ostatnio jednak stwierdziłam, że muszę wymyślić coś nowego. Na początku miałam obawy, czy zupa nie będzie zbyt mdła – w końcu cukinia nie ma zbyt wyraźnego smaku. Ale dodatek oregano i soku z cytryny sprawił, że smakuje rewelacyjnie. Wpisuję tę zupę do mojego stałego repertuaru cukiniowych potraw.

Ingredients
- 500 g cukinii
- 1 cebula
- 900 ml bulionu warzywnego
- świeże oregano do smaku
- 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 100 ml śmietanki
- sól
- 1/2 cytryny
- oliwa
Instructions
- Obieramy cukinię i cebulę, kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie przez 5 minut.
- Wlewamy bulion, dodajemy oregano i gotujemy bez przykrycia przez 15-20 minut.
- Miksujemy zupę, łączymy ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Dodajemy kaszę, mieszamy i podajemy.