Z warszawskiego gotowania oprócz wielu wrażeń przywiozłam również 2 świetne książki. Jedną z nich jest „Encyklopedia zup” wyd. Bellona. Od tygodnia ją wertuję i zaznaczam zupy do wypróbowania. A jest w czym wybierać – chłodniki, zupy kremy, buliony, rozgrzewające zawiesiste zupy idealne na zimowe popołudnia – prawie 300 stron! Na pierwszy ogień poszła zupa krem z czerwonej papryki – pyszna, aksamitna zupa z grillowaną papryką.

Ingredients
- 4 czerwone papryki
- 2 łyżki masła
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu (w oryginale gałązka świeżego)
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka – do smaku
Instructions
- Paprykę kładziemy na blaszce i opiekamy w piekarniku obracając regularnie, aż skórka się spiecze. Odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki.
- W głębokim rondlu roztapiamy masło. Wkładamy do niego cebulę i rozmaryn i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli użyliśmy świeżej gałązki rozmarynu – wyrzucamy ją. Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy i pokrojoną na kawałeczki paprykę i gotujemy 15 minut.
- Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy połowę śmietany i doprawiamy do smaku.
- Podajemy ozdobioną łyżeczką śmietany.
1 komentarz
Masz rację brzmi przepysznie ! pozdrawiam ! zapraszam http://www.kuchnianawzgorzu.pl