Delikatna i ostra zarazem. Z dnia na dzień lepsza i bardziej pikantna. Imbir nadaje jej wyrazu a całość łagodzi mleko kokosowe.

Ingredients
- 0,5 kg dyni
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- puszka mleka kokosowego
- pierś z kurczaka
- oliwa
- sól
- pieprz
Instructions
- Dynię wraz ze skórką kroimy na plastry i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Czosnek obieramy i kroimy, imbir trzemy na tarce.
- Upieczoną dynię kroimy w kostkę, skórę wyrzucamy.
- Rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy czosnek i imbir.
- Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy, aż zmięknie. Mięso wyławiamy a do gotowego bulionu dodajemy pokrojoną dynię oraz czosnek i imbir. Dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy około pół godziny. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
- Podajemy z mięsem na którym gotowaliśmy bulion i na przykład z grzankami.
14 komentarzy
Nigdy nie robiłam nic z dyni, ta zupa krem jest całkiem całkiem, chociaż trochę mnie zastanawia te mleczko kokosowe, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego połączenia, ale kto nie wypróbuje ten nie wie… :)
Pozdrawiam!
O,z imbirem musi fajnie smakować:)
A tą dynię to na jak długo do piekarnika, bo właśnie robię :P :)
na ok. 20 minut
Nie zbyt często mam okazję jeść potrawy z dyni, jednakże ten krem zaciekawił mnie na tyle, iż postanowiłam go wczoraj przyrządzić i muszę przyznać, że jest naprawdę bardzo dobry. :)
Zrobiłam wersje vege, bez mięsa, wielki gar, ale coś mdla w smaku. Jak ja uratować?
Spróbuj dodać więcej imbiru i pieprzu żeby nabrała ostrości.
Koniecznie gałkę muszkatołową!
O, z mleczkiem kokosowym nie robiłam… CZas spróbować!
mm.. i kolor ma ciekawy- ostatnio widuję same pomarańczowe zupy z dyni.
zdjęcie prześliczne
[…] Blue_megi pisze : – blog ‘Rogalik’ : Ciasto dyniowe z nutellą / Zupa-krem z dyni z imbirem […]
Nie sądziłem, że z dyni można ugotować obiad. Tyle lat człowiek żyje na tym świecie i ciągle dowiaduje się nowych rzeczy.
Nie pozostaje nic innego tylko spróbować jak smakuje.
Pozdrawiam,
Jacek
Dziękuję za przepis , mam plan na jutro :-)
Jaka jaśniutka zupa, nie widać, że jest z dyni :D