Przepis zgodny z dietą warzywną dr Ewy Dąbrowskiej.

Ingredients
- 6 czerwonych papryk
- 1 cebula
- gałązka świeżego rozmarynu
- łyżka bulionetki domowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 l wody
- sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, ostra papryka
Instructions
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Paprykę kładziemy na blaszce i opiekamy obracając regularnie, aż skórka się będzie prawie czarna. Upieczoną paprykę zawijamy w worek foliowy (to sprawi że potem lepiej zejdzie skórka) i odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki.
- Cebulę drobno kroimy i prażymy razem z rozmarynem na suchej patelni aż cebula lekko się przyrumieni.
- Obrane papryki przekładamy do garnka, dodajemy wodę, bulionetkę, koncentrat pomidorowy, cebulę, rozmaryn i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez chwilę. Gałązkę rozmarynu wyciągamy.
- Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy.
1 komentarz
Chętnie bym zjadła taką zupkę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)