Jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo mocno kwaśna, z dobrze ukiszonych ogórków i zabielona śmietaną.

Ingredients
- 6 sztuk mocno kwaśnych kiszonych ogórków średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub wołowego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- filiżanka śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Instructions
- Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki i dusimy na maśle do miękkości.
- Marchewkę i pietruszkę kroimy na plasterki lub w słupki, zalewamy wywarem i gotujemy. Gdy zmiękną dodajemy ogórki, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku.
Notes
Smak zupy zależy od intensywności smaku ogórków, należy ostrożnie przyprawiać zupę solą. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej sycąca możemy razem z marchewką i pietruszką dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
8 komentarzy
też ostatnio robiłam zupę ogórkową (:
też uwielbiam ogórkową…dawno nie robiłam a swoim zdjęciem straszej ochoty mi na nią zrobiłaś…;) pozdrawiam
Pyszna! Ja także ją lubię:)) Mam swój zestaw ulubionych zup i ogórkowa jest w niej także wysoko:)
Pozdrowienia:)
uwielbiamy! :)
bardzo lubie taka zupke, a Twoja tak smacznie wyglada:)
Dzisiaj pierwszy raz robiłam w życiu zupę;) (mam 19 lat) i skorzystałam z tego przepisu, wyszła rewelacyjna:) Polecam!
bardzo się cieszę, że smakowała :) pozdrawiam :)
Dzisiaj zrobiłam na obiad, wyszła pyszna :)