Na poprawę humoru zupa w optymistycznym kolorze. Bardzo udane połączenie smaku żółtej papryki, wina i musztardy z domieszką cynamonu.

Ingredients
- 1 łyżka masła
- 2 średnie żółte papryki
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml białego wina
- 1,5 łyżki dobrej musztardy
- 100 ml półtłustej śmietany
- 2 żółtka
- sól, pieprz do smaku
grzanki:
- 3 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty soli
- odrobina pieprzu
Instructions
- Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek poszatkować.
- W głębokim rondlu rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Podsmażać przez chwilę. Następnie wlać wino i bulion. Gotować 15 minut. Dodać musztardę i zmiksować. (Jeśli chcemy pozbyć się skórek z papryki zamiast miksować, możemy przetrzeć zupę przez sito).
- W miseczce rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami. Dodać 3 łyżki zupy i jeszcze raz rozmieszać. Wlać powoli zawartość miseczki do zupy cały czas mieszając. Można podgrzać, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia.
- Rozlać zupę do miseczek i ozdobić grzankami.
Grzanki: Masło roztopić na patelni. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Chleb pokroić w kosteczkę. Smażyć na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż grzanki będą chrupiące i złociste.