
Ingredients
- 3 duże pomidory
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- pęczek koperku
- średnia czerwona cebula
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 7 dag kaszy manny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Instructions
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodając łyżkę koncentratu pomidorowego (w dużym rondlu lub głębokiej patelni). Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Mieszamy, aż pomidory całkiem się rozgotują. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Dodajemy przygotowane pomidory z cebulą.
- Kluseczki: koperek dokładnie myjemy i siekamy. Mleko gotujemy z łyżką masła, odrobiną soli i pieprzu. Wsypujemy kaszę i mieszamy energicznie aż masa zacznie odchodzić od ścianek i dna garnka. Zdejmujemy z ognia i szybko mieszamy z rozmąconym jajkiem i posiekanym koperkiem.
- Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia.
- Z masy grysikowej zwilżoną łyżeczką bierzemy małe porcje kaszy i delikatnie wrzucamy do zupy. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze 10 minut.
- Doprawiamy jeśli potrzeba. Dekorujemy koperkiem.