Zazwyczaj po świętach wielkanocnych zostaje mi cały talerz rzeżuchy i za bardzo nie wiem co z nim zrobić. W tym roku znalazłam jednak przepis na lekką i smaczną zupę, na którą przepis Wam podaję.

Ingredients
- łyżka oleju słonecznikowego
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 1 duży ziemniak
- około 200g świeżej rzeżuchy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1,5 szklanki mleka
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana
Instructions
- Rozgrzewamy olej i masło w głębokim rondlu, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy ją na małym ogniu, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i dusimy przez 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Rzeżuchę siekamy.
- Wlewamy do rondla wywar i mleko, dodajemy rzeżuchę.
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Miksujemy zupę blenderem.
- Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.
- Zupę podajemy ozdobioną łyżeczką śmietany.