Gdy wyszłam dziś rano na zakupy, wypatrzyłam na straganie dorodne liście szczawiu. Podsmażony na maśle, z odrobiną śmietany i wywarem warzywnym… mniam. Zapraszam na pyszną zupę!

Ingredients
- pęczek szczawiu
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- łyżka mąki
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- sól
- pieprz
- ew. jajka na twardo
Instructions
- Szczaw dokładnie myjemy i kroimy.
- W głębokim rondlu rozpuszczamy masło i przez kilka minut podsmażamy posiekamy szczaw.
- Dodajemy wywar, gotujemy przez chwilę.
- Śmietanę mieszamy z łyżką mąki. Dodajemy do niej trochę gorącego wywaru i dokładnie mieszamy.
- Wlewamy śmietanę do reszty wywaru. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Notes
Można podać z jajkami na twardo lub grzankami.
2 komentarze
Uwielbiam taką zupkę mmmm :-)
Jejku szczawiówka!Normalnie smak wiosny:)