Pożywna zupa na jesienne chłody.

Ingredients
- 20 dag parzonego boczku
- ziemniaki (ok. 6 dużych)
- 2 cebule
- pół łyżeczki kminku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- por
- 2 nieduże marchwie
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Instructions
- Na początek przyrządzamy bulion na kawałku boczku: zalewamy boczek 1,5 l wody i gotujemy aż zmięknie.
- Posiekaną cebulę i pokrojoną w paseczki białą część pora podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
- Do bulionu dodajemy kminek, trochę ziela angielskiego, kilka listków laurowych, wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchew oraz przesmażoną wcześniej cebulę. Gotujemy aż zmiękną ziemniaki.
- Wyciągamy boczek i kroimy go w kosteczkę. Wrzucamy z powrotem do zupy. Doprawiamy.