Słodko – pikantny, z chrupiącą skórką, pachnący korzennymi przyprawami i prosto z piekarnika. Według przepisu Adama Chrząstowskiego, z Kuchni (12/2010)

Ingredients
- 1,5 kg schabu bez kości
- 250 g suszonych fig
- 2 małe papryczki chili
- sól
- 2 kawałki kory cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 goździki
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Instructions
- Przez środek schabu wydrążamy otwór (nie na wylot), który faszerujemy figami.
- Mięso solimy i odstawiamy na godzinę.
- W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chili, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym schab.
- Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy przez 5 minut.
- Sos wlewamy do brytfanki z mięsem.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.
7 komentarzy
Wiesz co , muszę spróbować z figami. Zawsze robię ze śliwkami albo morelami.
Pozdrowienia:)
Bardzo ciekawa propozycja:)
Wygląda bardzo pysznie!!! wszytskiego dobrego w Nowym Roku zyczę;)
ale narobiłaś mi ochoty na taki schabik!
Kochana jadłam z morelami i śliwkami, ale z figami to dla mnie nowość …taki schab musi smakowac po prostu rewelacyjnie:)
Szczęśliwego Nowego Roku
Bardzo fajna propozycja i jaka alternatywa dla śliwek :)
Faktycznie niezły pomysł z użyciem figi