Muffinki na święta? Dlaczego nie. Z mąki razowej, korzennych przypraw oraz namoczonych w słodkim porto suszonych śliwek, możecie przygotować prawdziwie świąteczne babeczki.

Ingredients
- szklanka mąki orkiszowej jasnej
- szklanka mąki pszennej razowej
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- spora szczypta mielonych goździków
- szczypta soli
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 2 średnie jajka
- 150g suszonych śliwek
- pół szklanki porto
Instructions
- Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i mieszamy z winem. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie odsączamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i sól.
- W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem.
- Wlewamy płynne składniki do suchych i szybko mieszamy.
- Foremki do muffinek napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Na wierzch każdej kładziemy kawałki śliwek (3-4) i lekko wciskamy w ciasto.
- Muffinki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 23-25 minut, aż się przyrumienią.
- Studzimy na kratce.
1 komentarz
mmm dawno nie jadłam muffinków, a takich świątecznych to bym zjadła