Teraz, gdy młoda kapusta jest wszędzie dostępna proponuję przepis na pyszny bigos. Delikatna kapusta i miękka wołowina w gęstym sosie sprawia, że zapominam o tradycyjnym bigosie.

Ingredients
gulasz:
- 1 kg mięsa na gulasz
- mąka
- masło
- kubek śmietany
kapusta:
- duża główka kapusty
- 3 duże pomidory
- 1-2 cebule
- kminek
- kilka listków laurowych
- cukier, sól, pieprz
Instructions
- Zaczynamy od przygotowania gulaszu jak kto lubi – u mnie jest zazwyczaj z wołowiny. Przygotowujemy również sos – łyżkę mąki podsmażamy z łyżką masła, dodajemy śmietanę, wlewamy do mięsa i doprawiamy do smaku.
- W drugim garnku zalewamy poszatkowaną kapustę wodą i gdy się zagotuje wodę wylewamy. Dodajemy szklankę zimnej wody, liście laurowe, kminek, sól, cukier i pieprz (do smaku) i dusimy kapustę do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i poszatkowaną drobno cebulkę.
- Mieszamy kapustę z gulaszem.