Pierwszy, obiecany przepis z listopadowych warsztatów kulinarnych w warszawskim Unileverze. Chili con carne, które miałam okazję osobiście przygotować.

Ingredients
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- puszka czerwonej fasoli
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 puszka pomidorów pelatti
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 łyżeczki sproszkowanego ziarna kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki kolendry
- starty ser (np. cheddar)
- 2 bulionetki wołowe
- 1 czerwona papryka
- 1 ostra papryka chilli
- oliwa z oliwek
- chipsy nachos
Instructions
- Cebulę, czosnek, paprykę i chilli kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie i dodajemy mieloną wołowinę. Smażymy, aż będzie sucha.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, puszkę zmiksowanych pomidorów pelattii oraz bulionetkę.
- Całość doprawiamy sproszkowanym ziarnem kolendry, kuminem i dusimy jeszcze ok. 10 minut.
- Dodajemy przepłukaną czerwoną fasolę, ziarna kukurydzy i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
- Na koniec doprawiamy natką kolendry i ewentualnie, jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli.
Notes
Chilli con carne podajemy w głębokim talerzu lub miseczce z chipsami nachos.