Kurczak korma w mojej wersji ;) Danie, które uwielbiam, z dużą ilością curry, soczewicą, imbirem, mleczkiem kokosowym i kolendrą. Kremowe i delikatne.

Ingredients
- 600 g filetów z udek kurczaka
- duża cebula
- 3 cm świeżego imbiru
- pęczek świeżej kolendry
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 2 łyżki curry
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleczka kokosowego (możemy zastąpić słodką śmietanką)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju
- jogurt naturalny do podania z gotową potrawą
Instructions
- Udka z kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Wcieramy w nie curry i odstawiamy.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
- Cebulę drobno kroimy.
- Za pomocą łyżeczki obieramy imbir i bardzo drobno siekamy.
- Czosnek rozgniatamy.
- Z kolendry obrywamy listki. Łodyżki kroimy.
- Wrzucamy mięso na gorącą patelnię i smażymy przez 10 minut, mieszając.
- Odsuwamy mięso na bok patelni i dodajemy cebulę, imbir, czosnek i gałązki kolendry. Smażymy kolejne 10 minut.
- Dodajemy mleczko kokosowe, wiórki, koncentrat pomidorowy oraz soczewicę. Mieszamy, dodajemy pół szklanki wody i gotujemy pod przykryciem, aż kurczak będzie całkowicie miękki. Mieszamy od czasu do czasu.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z dodatkiem ryżu, polane jogurtem naturalnym i posypane listkami kolendry.
5 komentarzy
zrobię na pewno, bardzo lubię takie dania
Zjadłabym. Z kokosem to musi być pyszne połączenie.
Pozdrowionka:)
O to coś dla mnie, lubię takie wyraziste smaki, a zarazem delikatne :)
Ładne smakowite danie, fajny pomysł z smażeniem łodyżek kolendry – dodaje fantastycznego aromatu. Jak dla mnie zabrakło odrobiny chili :)
To akurat musi być świetne w smaku :) Kurczak, kokos, curry :) Mniam!