Jednogarnkowe warzywne danie zbliżone do węgierskiego leczo. Tradycyjne leczo przygotowuje się z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i podsmażonej na złocisty kolor cebuli. Doprawia się je papryką w proszku i podaje z mięsem lub jako samodzielną potrawę – w tej wersji dodaje się kiełbasę w plasterkach. Czasem, w celu zagęszczenia, dodaje się do również ryż. U nas zazwyczaj spotyka się lekko zmienioną wersję z dodatkiem cukinii lub bakłażanów podobną bardziej do francuskiego ratatouille.

Ingredients
- 3 duże papryki
- 1-2 cebule
- 2 małe cukinie
- 4 pomidory
- kiełbasa (dowolna) lub kilka parówek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ostra papryka w proszku
- bazylia, tymianek lub inne ulubione zioła
- 2 łyżki oleju
- sól, cukier do smaku
Instructions
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
- Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w niedużą kostkę.
- Kiełbasę kroimy w plasterki.
- Dodajemy paprykę i kiełbasę do cebuli i smażymy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy.
- Cukinię kroimy.
- Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę.
- Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku dodając sól, płaską łyżeczkę cukru, ostrej papryki i ziół wedle uznania. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Notes
Podajemy z chlebem lub ryżem.
10 komentarzy
mmm pachnie :)
uwielbiam takie leczo :)
Ja robię prawie identyczne – cukinia musi być i już :)
O, lubię takie ,mniamku :)
Jakie piękne kolory !! z cukinią jeszcze nie robiłam
najwyższy czas! :) pozdrawiam
Od kilku dni marzy mi się takie leczo, ach jak apetycznie wygląda :-)
piękne zdjęcie! w przyszłym tygodniu robię leczo :) to już zaplanowane!
Mniam, uwielbiam leczo! Dzisiaj wypróbuję Twój przepis! :)
Takie leczo mój facet mógłby jeść codziennie :)