Ryby lubię tylko w odpowiedniej oprawie. Łosoś w połączeniu ze słodkim ananasem, ostrym czosnkiem i czerwoną papryką daje naprawdę świetny efekt. Polecam!

Ingredients
- 250 g filetu z łososia bez skóry
- 250 g ananasa z puszki (lub świeżego obranego i pokrojonego)
- sól
- 2 szalotki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- spora szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku
Instructions
- Szalotki bardzo drobno siekamy.
- Czosnek przeciskamy. Ucieramy z solą.
- Mieszamy czosnek z szalotkami.
- Filety z łososia kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczodrze słodką papryką.
- Ananasa kroimy w krążki, a potem w mniejsze kawałki.
- Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę kawałki łososia i ananasa. Obtaczamy w mieszance cebuli i czosnku. Posypujemy szczyptą ostrej papryki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10 minut lub na patelni grillowej aż szaszłyki ładnie się zrumienią.
4 komentarze
ale apetyczne! zorbie jak tylko ananasa będę mogła :)
Przepyszne szaszłyki! Uwielbiam takie połączenia! Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html
Uwielbiam łososia ale szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam z grilla, czas to zmienić
Jadłam kurczaka z ananasem, ale z ryba jeszcze nie próbowała. Uwielbiam eksperymenty kulinarne, więc muszę przetestować Twój przepis koniecznie;-)