
Ingredients
- 1 szklanka mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 60 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 90 ml maślanki
- sok z 1 cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
Instructions
- Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy i odstawiamy.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy.
- Masło miksujemy z cukrem, aż będzie miało kremową konsystencję, powoli wbijamy jajka cały czas miksując. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki i wlewamy maślankę. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny.
- Foremki do muffinek napełniamy prawie do pełna.
- Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Studzimy na kratce.