Gniazdka z jajek i szynki parmeńskiej to moja kolejna propozycja na zbliżające się święta wielkanocne.

Ingredients
- 4 jajka
- 4 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- bazylia lub rzeżucha do dekoracji
Instructions
- Jajka gotujemy na twardo. Odkładamy do wystudzenia.
- Zimne jajka obieramy ze skorupek i ścinamy wierzchy z obydwu stron, tak aby jajko stało stabilnie.
- Małą łyżeczką wyciągamy żółtka.
- Odcięte czubki jajek i żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez i musztardę i ucieramy razem tak, aby masa nie była zbyt gładka, ale żeby były wyczuwalne kawałki jajek.
- Plasterki szynki parmeńskiej składamy wzdłuż na pół i owijamy każde jajko.
- Ustawiamy jajka na talerzu.
- Wypełniamy je wcześniej przygotowaną masą i ozdabiamy listkami bazylii lub rzeżuchą.
- Podajemy.
6 komentarzy
Eleganckie, ładne i smaczne. :)
dziękuję :)
wyglądają super! kolorowo, wiosennie i apetycznie:) pozdrawiam
dziękuję i pozdrawiam również :)
Rewelacyjny pomysł na wykwintne, doskonale wyglądające i co najważniejsze bardzo smaczne przekąski do wieczornej lampki wina. Super pomysł :)
dziękuję bardzo :)