Sos przygotowałam na podstawie przepisu na kotlety wieprzowe z Normandii R. Makłowicza. Jest gęsty, smaczny i ładnie wygląda na talerzu, ponieważ nie spływa z mięsa. Uważajmy, bo jeśli dodamy zbyt dużo musztardy, jej smak zdominuje sos. Zacznijmy od dodania łyżeczki i jeśli uznamy, że potrzeba więcej, dodajmy jeszcze łyżeczkę.

Ingredients
- 8 plastrów schabu
- camembert ok. 250g
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki musztardy dijońskiej
- kilka gałązek tymianku
- 200 ml słodkiej śmietany
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- odrobina oliwy do posmarowania patelni grillowej
Instructions
- Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
- Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, za pomocą silikonowego pędzelka smarujmy odrobiną oliwy.
- Kładziemy plastry schabu i grillujemy z obu stron.
- W rondlu o grubym dnie podgrzewamy wino.
- Ser obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Odrywamy listki z gałązek tymianku.
- Dodajemy ser, musztardę i tymianek do wina.
- Wlewamy śmietankę.
- Podgrzewamy mieszając, aż się zagotuje.
- Mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści i zdejmujemy z ognia.
Notes
Kotlety podajemy polane sosem i udekorowane gałązką tymianku.
3 komentarze
Cudowny masz ten talerzyk :)
dziękuję :)
Kotlet jak kotlet. Ale sos muszę koniecznie spróbować.