Wiosnę czuć już w powietrzu. Wszystko powoli, nieśmiało się zieleni, więc i u mnie na blogu zielono. Dziś na śniadanie przygotowałam jajka faszerowane aromatycznym, bazyliowym kremem.
Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na jajka faszerowane. Polecam jajka z mascarpone i cytryną, kiełkami lucerny, z anchois, musztardą lub wędzoną papryką. Do Świąt Wielkanocnych już blisko, a jajka faszerowane mogą urozmaicić Wasze świąteczne menu.

Ingredients
- 4 jajka
- 4 płaskie łyżki majonezu
- pęczek bazylii
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i schować do lodówki.
- Bazylię płuczemy, osuszamy i odrywamy listki.
- Jajka obieramy i kroimy na połówki. Małą łyżeczką delikatnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do miseczki. Dodajemy 4 łyżki majonezu i listki bazylii. Blendujemy wszystko, aż powstanie gładka masa. Próbujemy i jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli majonez ma wyrazisty smak, doprawianie jest niepotrzebne. Przekładamy masę do szprycy i do każdej połówki jajka nakładamy porcję farszu.
- Ważne jest także, aby używany przez nas majonez był gęsty. Jeśli przygotowana masa jest za rzadka, po przełożeniu jej do szprycy, wkładamy szprycę na 15-20 minut do lodówki i dopiero po upływie tego czasu, gdy masa pod wpływem niskiej temperatury trochę stężeje, nakładamy farsz na jajka.
6 komentarzy
Dobry pomysł na jajka na Wielkanoc :)
Dziękuję :)
Wspaniałe! Bardzo dziękuję, że się przyłączyłaś do zielonej zabawy:)
Dziękuję, dorzucę jeszcze jeden przepis :)
Bardzo smakowicie podane jajeczka. Podoba mi się takie śniadanie. POzdrówki:)
Takie śniadanie mogę jeść codziennie :) buziaki!