Jedne z moich ulubionych :) Jajka faszerowane pieczarkami to mój smak dzieciństwa. Pojawiały się zawsze z okazji świąt czy rodzinnego spotkania. Pyszny pieczarkowy farsz z dodatkiem natki pietruszki lub koperku. Delikatnie doprawiony pieprzem i solą.

Ingredients
- 6 jajek
- 250 g pieczarek
- łyżka masła
- 4 łyżki majonezu
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Jajka gotujemy na twardo. Ja wkładam je do zimnej wody i gdy zaczyna się gotować nastawiam minutnik na 8 minut. Następnie przelewam jajka zimną wodą i odkładam.
Farsz:
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni podgrzewamy masło. Wrzucamy pieczarki i smażymy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, który musi powoli odparować. Gdy pieczarki zmiękną, a sok odparuje zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
- Natkę pietruszki (lub koperek) myjemy i drobno siekamy.
- Jajka obieramy i kroimy na połówki. Za pomocą małej łyżeczki delikatnie wyciągamy żółtka. Przekładamy żółtka na talerz i dokładnie rozgniatamy widelcem.
- Mieszamy żółtka z pieczarkami, majonezem i posiekaną natką. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowany farsz nakładamy na połówki jajek za pomocą łyżeczki lub szprycy. Jajka faszerowane pieczarkami podajemy udekorowane natką.
2 komentarze
Uwielbiam jajka pod każdą postacią jednak z takim nadzieniem jeszcze ich nie jadłem. Pora to nadrobić. Z tym, że dodałbym odrobinę suszonych pomidorów.
Fajna Strona pozdrawiam Serdecznie