Jajka jem codziennie i nie wyobrażam sobie bez nich moich posiłków. Robię omlety, frittaty, kogel mogel, jajecznice, a od dziś mam na nie jeszcze jeden sposób. Jajka z łososiem w cieście francuskim sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i obiad. Są sycące i naprawdę smaczne. Gotowe ciasto francuskie lubię za to, że w ciągu kilku minut (plus oczywiście czas pieczenia) można z niego przygotować sycącą przekąskę lub małe słodkie co nieco.

Ingredients
- 4 jajka + żółtko
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- łyżeczka mleka
- pomidorki koktajlowe i szczypiorek do podania
Instructions
- Jajka gotujemy na pół miękko. Ja wkładam jajka do zimnej wody i gdy się zagotuje nastawiam minutnik na 5 minut. Następnie przelewam jajka zimną wodą.
- Obieramy jajka ze skorupek.
- Ciasto francuskie kroimy w poprzek na 4 kawałki. Na każdym kawałku układamy plastry wędzonego łososia i jedno jajko. Zwijamy ciasto. Palcami dociskamy otwarte brzegi. Układamy jajka w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Żółtko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Notes
Jajka z łososiem w cieście francuskim możemy podać z pomidorkami albo sałatką.
8 komentarzy
Przepis niezwykle ciekawy, tylko zastanawiam się czy po 20 minutach jajko nadal będzie na miękko, czy wyleje się tak pysznie jak na zdjęciu?
jak widzisz moje nadal jest na miękko, nie podmieniłam go do zdjęcia ;)
O,jakie one są ładne !Pięknie podane.
dziękuję Majanko :)
Naprawdę? Po 5 minutach gotowania i 20 minutach w piekarniku będzie takie miękkie?? :):) No nie wierzę :)
dzień dobry,strona mi się spodobała więc się dopisuję, pozdrawiam i zapraszam na moją stronę
Jejku! Prezentuje się naprawdę obłędnie :)
Muszę kiedyś wypróbować :)
Koniecznie :-) polecam