Kiełki hoduję już od wielu lat. Moje ulubione to lucerna, soja i słonecznik. Lubię patrzeć jak w ciągu kilku dni z nasionek wyrastają pełne witamin kiełki. Ich hodowla jest prosta i nie wymaga wiele uwagi. Najwygodniej jest, gdy mamy plastikową kiełkownicę (dostępną na przykład na allegro). Kupujemy nasiona specjalnie przeznaczone do kiełkowania, żeby mieć pewność że są one pozbawione pestycydów i różnych środków chemicznych. W kiełkach znajdują się bardzo ważne dla organizmu witaminy oraz składniki mineralne. Kiełki są też źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie bogate są także w błonnik. Przed „wysianiem” do kiełkownicy, nasiona trzeba namoczyć. Potem tylko pamiętać o tym, aby je 2-3 razy dziennie przepłukać. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia. Kiełkownica nie może stać w słońcu, ponieważ kiełki może pokryć pleśń. Przepłukując je i trzymając w półcieniu zwiększamy efektywność naszej plantacji. Dokładnie osuszone kiełki możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jednak najlepsze są świeże, więc zawsze staram się je zużywać na bieżąco. Dodaję je przede wszystkim do sałatek, na kanapki albo do jajek.

Ingredients
- 4 jajka
- kiełki lucerny
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki.
- Żółtka ucieramy z majonezem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kiełki lucerny. Mieszamy.
- Przekładamy do szprycy lub łyżeczką nakładamy masę na wydrążone połówki jajek.
- Ozdabiamy kiełkami i podajemy.
6 komentarzy
Lubię kiełki. Bardzo mi smakują rzodkiewkowe, lucerna także :)
Piękne i smakowite zdjęcia, mniam:)
dziękuję Majanko :)
wyglądają smakowicie!
zapraszam do siebie ;]
Smaczne i zdrowe połączenie:-))
Pięknie wyglądają i są z pewnością smaczne. Polecam również wersję z kiełkami słonecznika :)
Wyglądają bardzo ładnie, dodatkowo można podawać na zielonej sałacie i z dodatkiem rukoli. Pyszniutkie jedzonko!