Zaczęło mocniej świecić słońce i jest jakaś szansa, że wkrótce będzie wiosna, a ja zaczęłam zastanawiać się nad wielkanocnym menu. Co roku przygotowuję tradycyjne jajka gotowane w łupinach z cebuli i na pewno z tej tradycji nie zrezygnuję. Jednak dla urozmaicenia świątecznego stołu znalazłam kilka ciekawych przepisów na jajka faszerowane, z różnymi dodatkami: musztardą, szprotkami, kiełkami, szpinakiem czy mascarpone.
Na początek:
Jajka z musztardą
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- łyżka musztardy z zielonym pieprzem
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól do smaku
Jajka obieramy, kroimy na połówki. Łyżeczką wyciągamy żółtka. W miseczce rozcieramy żółtka z majonezem, musztardą (możemy żółtka przetrzeć przez sitko). Przekładamy masę do woreczka dekoratorskiego i wypełniamy wszystkie jajka. Posypujemy szczypiorkiem.
Do przygotowania jajek użyłam nowej musztardy Kamisa z linii Specialite. Kamis proponuje nam 6 bardzo oryginalnych smaków musztard w małych, zgrabnych słoiczkach. Musztardy są łagodne, ostre lub gruboziarniste, na różne gusta smakowe.: musztarda z czerwonym winem o słodko-winnym smaku, musztarda z rodzynkami i miodem o lekko słodkim smaku z dodatkiem rodzynek, miodu naturalnego i powideł śliwkowych, musztarda z żurawiną o kremowej konsystencji z widocznymi kawałkami żurawiny, musztarda z curry, musztarda z płatkami wędzonej papryki o ciekawym wędzonym posmaku oraz musztarda z zielonym pieprzem młotkowanym o wyrazistym, ostrym smaku. W mój gust najlepiej trafiła musztarda z wędzoną papryką i musztarda, którą użyłam do przygotowania jajek – bardzo ostra, o kremowej konsystencji musztarda z zielonym pieprzem. Polecam.
3 komentarze
Fajny pomysł, może spróbuję tego przy następnej okazji goszczenia rodzinki, bo my podobne jajka jemy zazwyczaj, ale prostsze – bez musztardy..
Pycha !
Też mam te musztardy, wygrałam w konkursie. Smakowała mi bardzo ta z żurawinką i miodowo-rodzynkowa :)
Natomiast ja następnym razem takie spróbuję zrobić