Ciekawy pomysł na faszerowane piersi z kurczaka. Przepis z kuchni greckiej. Farsz z powodzeniem możemy też zastosować jako dodatek do makaronu i przygotować z nim na przykład pyszne spaghetti.

Ingredients
- 6 filetów z piersi z kurczaka
- 0,5 kg szpinaku (może być mrożony)
- 200 g sera typu feta
- łyżka oliwy
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml wytrawnego białego wina
Instructions
- Szpinak podgrzewamy w rondlu i odstawiamy do wystygnięcia. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy ze szpinakiem
- W filetach ostrożnie nacinamy głębokie kieszenie, wypełniamy je szpinakowo-serowym farszem i spinamy wykałaczkami. Posypujemy solą i pieprzem.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy piersi z kurczaka, aż zbrązowieją.
- Przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż zabulgocze. Stopniowo dolewamy bulion i wino. Cały czas mieszamy, aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje.
- Polewamy kurczaka sosem i dusimy pod przykryciem 25 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki.
8 komentarzy
wygląda bardzo apetycznie, więc może też spróbuję coś takiego przyrządzić :)
pysznie wygląda
Kurczaka ze szpinakiem jadłam, ale nie w połaczeniu z fetą…a to musi smakować niebiańsko:) pozdrawiam
Pychotkowy ten kurczak. :)
Ładnie i apetycznie sfotografowany. Pozdrowienia :)
tez robie takego kurczaczka, a Twoj pieknie i apetycznie wyglada:)
dziękuję dziewczyny :) pozdrawiam również :)
Kurczak, szpinak i feta.. jeszcze nie próbowałam takiej kombinacji, ale wiem już, co jutro zrobię na obiad:)
Jakie cudeńko ! Muszę koniecznie zrobić !