Czy da się przygotować smaczny pasztet, który nie zawiera ani odrobiny mięsa? Oczywiście, że tak. Pasztet z fasoli i kasz, z dodatkiem podduszonych warzyw jest lekko wilgotny i delikatny w smaku.

Ingredients
- szklanka czerwonej fasoli
- pół szklanki pęczaku
- pół szklanki kaszy gryczanej
- szklanka płatków jaglanych
- 2 cebule
- marchewka
- pietruszka
- pół selera
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Fasolę namaczamy przez noc i gotujemy na miękko.
- Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Marchew, pietruszkę i pół niedużego selera obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy starte warzywa i dusimy, aż zmiękną.
- Ostudzoną fasolę i kasze przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy z warzywami, płatkami jaglanymi, jajkami, posiekaną natką i przyprawami.
- Pieczemy w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
3 komentarze
Uwielbiam, wszelki bezmięsne pasztety, ale z takim iksem kasz jeszcze nie robilam. Musze koniecznie wypróbować!
polecam i życzę smacznego! :)
Bardzo ciekawy przepis
Pozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl