W domu najczęściej jemy kanapki z hummusem, ale czasem, dla odmiany, lubię upiec jakiś warzywny pasztet. Porcja z tego przepisu wystarcza na kilka dni, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Ingredients
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag suchej czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka konserwowa posiekana w drobną kosteczkę
- 2 jajka
- bulion warzywny
- łyżka oleju
- pół łyżeczki chili
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka mielonego imbiru
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Marchewki i cebulę obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki,
- W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy marchew i cebulę. Przesmażamy przez chwilę.
- Dodajemy przyprawy (bez soli) i czosnek. Mieszamy.
- Wsypujemy soczewicę, mieszamy i zalewamy bulionem 3 centymetry ponad poziom składników.
- Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż soczewica zacznie się rozpadać.
- Studzimy.
- Dodajemy jajka, paprykę i dokładnie wyrabiamy masę. Solimy do smaku.
- Masę przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej.
- Zapiekamy około 60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zacznie mocno wysychać i pękać, przykrywamy foremkę kawałkiem folii aluminiowej.
Notes
Czas pieczenia zależy od wilgotności masy. Im bardziej odparowana, tym krótszy będzie czas, w którym pasztet się upiecze.
11 komentarzy
Bardzo ciekawy przepis :) Muszę go wypróbować, ostatnio jakoś daleko mi do mięsa ;)
UWIELBIAM TAKI PASZTET :) ROBIĘ BARDZO PODOBNY !
Konicznie muszę spróbować! Ostatnio staram się jeść mniej mięsa a więcej warzyw, więc to idealna propozycja :)
Super przepis! Bardzo lubię pasztet z soczewicy a Twój wygląda bardzo apetycznie :)
Ooo cos nowego ;) nieomieszkam go wyprobowac ;) pozdrawiam :) ps zapisane ;)
Bardzo lubię. Czasami piekę podobny. Smacznego!
Uwielbiam i bardzo często robię warzywne pasty i pasztety!
Nigdy nie robiłam wegetariańskiego pasztetu. Wygląda bardzo zachęcająco 😋 choć trochę bym polemizowala z tym, że robi się szybciutko 😉
Uwielbiam takie warzywne pasztety. Chętnie spróbuję, wygląda bardzo smacznie 😁
Fajny pomysł! Ja z soczewicy lubię robić pastę z suszonymi pomidorami ;)
Takie pasztety są doskonałe. Sam robię je regularnie. Zarówno z soczewicy jak i z ciecierzycy oraz z innych strączków. Z przypraw fajnie pasuje tutaj gałka muszkatołowoa oraz kolendra :)