Chyba każdy zna tę wersję mielonych w foremce i z jajkiem w środku. Sprawdzony przepis z forum cincin.

Ingredients
- 3/4 kg mięsa mielonego (pół na pół wołowo-wieprzowe lub drobiowe)
- 4 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- 1 duża cebula
- olej
- przyprawy
Instructions
- 3 jajka ugotować na twardo.
- Cebulę pokroić drobno, zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu, gorącą dodać do mięsa, wbić jedno jajko, dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać.
- Wsypać bułkę, polać gorącą woda i wymieszać na jednolitą masę. Posolić. Jeszcze raz wymieszać (najlepiej ręką).
- Połowę masy włożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy, w to lekko wcisnąć jajka i przykryć resztą mięsa.
- Wierzch można przybrać podsmażoną cebulką lub pieczarkami lub posypać na przykład słodką papryką w proszku.
- Piec w temp. 160-170 stopni, 45-60 min.
3 komentarze
Ładnie się prezentuje i jest smaczna :)
niby taka prosta sprawa, a jaka dobra i fajnie wygląda
Ja osobiście jeszcze nigdy takiej pieczenie nie robiłem, ale przepis naprawdę fajny