
Ingredients
- filet z piersi indyka wielkości około 1 kilograma
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżka powideł śliwkowych
- łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
Instructions
- Mięso myjemy i osuszamy.
- Przygotowujemy marynatę mieszając dokładnie sos sojowy z miodem, octem i powidłami.
- Wkładamy mięso do miski, oblewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy, najlepiej na noc, do lodówki.
- Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Filet układamy na blaszce lub talerzu żaroodpornym. Polewamy marynatą i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy przez godzinę.
- Po wyjęciu z piekarnika, naszą pieczeń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut. Następnie kroimy w plastry.
- Powstały po pieczeniu sos zlewamy do sosjerki i polewamy nim pokrojone mięso.
Notes
Ja najczęściej piekę przy pomocy rękawa do pieczenia. Zamarynowane mięso wkładam do rękawa, wlewam trochę marynaty, zawiązuję rękaw i robię w nim kilka małych otworków. Pod koniec pieczenia rozcinam rękaw od góry, aby pieczeń ładnie się przyrumieniła.
2 komentarze
Uwielbiam pieczeń z indyka! Zdrowe i pyszne danie, a z taką glazurą musiała być jeszcze smaczniejsza.
musi być smaczna:)