Najlepszy przepis na schab jaki znam. Autorstwa pana Macieja Kuronia. Trochę zmodyfikowany przeze mnie. Przepis pochodzi z tej strony – (klik)

Ingredients
- 2 kg schabu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
marynata
- 3 łyżki oleju
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 łyżki białego octu winnego
farsz
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
Instructions
- Dzień przed przygotowaniem schab myjemy i osuszamy. Ostro zakończonym nożem nacinamy niedużą kieszeń.
- Przygotowujemy marynatę z oleju, posiekanego na kawałki czosnku, majeranku i octu winnego.
- Wkładamy mięso do miseczki i oblewamy.
- Wstawiamy do lodówki.
- Następnego dnia wyciągamy schab, wyrzucamy czosnek, a do nacięcia wkładamy śliwki.
- Obwiązujemy mięso białą bawełnianą nicią, wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240ºC. Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka.
- Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem i dopiekamy jeszcze 20 minut.
2 komentarze
Super pomysł na pieczeń albo do pokrojenia na zimno na pieczywo. Sam często przygotowuję schab w taki sposób. Pozdrawiam
Informacja dla nowicjuszy:
– schab o wadze 1kg piecze się około 1 godziny
– schab o wadze 2kg piecze się około 2 godziny
– itd.