Mamy teraz sezon na czarne czereśnie, więc skorzystałam ze świeżych owoców i oprócz kompotów przygotowałam pyszny i prosty deser.

Ingredients
- czereśnie
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Instructions
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Cukier, mąkę i wiórki kokosowe mieszamy. Dolewamy lekko wystudzone masło i mieszamy (rozcieramy) palcami, aż uzyskamy grudki.
- Żaroodporną foremkę natłuszczamy i układamy w niej wypestkowane czereśnie.
- Posypujemy owoce kruszonką.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny (aż owoce puszczą sok a kruszonka się zrumieni).
- Jemy po lekkim ostudzeniu.
Notes
Pyszne z bitą śmietaną.
14 komentarzy
prosto i smacznie :)
Mniam, alez to musi byc pyszne ..ja dziś pod kokosowa kruszonką robię rabarbar i maliny:) …już sie nie mogę doczekać kiedy sie zapieką:) pozdrawiam
Ja już się nie mogę doczekać pierwszych czereśni! Uwielbiam je w ciastach, kruszonkach i plackach. Oj, niedługo też wstawię przepisy z nimi u mnie :) A Twoje musiały być pyszne! Pozdrawiam :)
Wygląda pysznie i pewnie takie musiało być :)
wspaniałe! wyglada mega pyszniasto:)
Czereśnie z kruszonką – to musi super smakować:)
W tym roku jeszcze nie jadłam czereśni, a te pod kokosową kruszonką wyglądają znakomicie:)
To musi być też pyszne z gałką lodów waniliowych… i jak tu się odchudzać w wakacje? :)
Muszą smakować fantastycznie! Pozdrawiam :)
Wow, rewelacja! Uwielbiam czereśnie:-)
Podoba mi sie mala ilosc skladnikow i prostoa wykonania. Zapisuje do wyprobowania!Pozdrawiam
wow, wygląda cudnie…uwielbiam takie deserki
dziękuję :) są pyszne, szkoda tylko, że czereśnie już się kończyły bo mam ochotę na jeszcze
Bardzo fajny deserek, taki lekki i letni :)