Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są teraz dostępne w każdym, większym sklepie. Warto ich spróbować i wprowadzić do swojej diety, bo zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, błonnika i wapnia, pamiętając jednocześnie o nieprzekraczaniu 15 gram dziennie. Nasiona chia po zmieszaniu z wodą zachowują się podobnie jak siemię lniane czyli pęcznieją. Można je stosować całe lub zmielone, dodawać do musli, jogurtów, wypieków czy sałatek. Moja ulubiona propozycja ich użycia to deser na mleku kokosowym z ananasem i innymi egzotycznymi owocami. Trzeba go przygotować 3 godziny przed jedzeniem.

Ingredients
- nasiona chia około 3 łyżek
- pół puszki mleka kokosowego
- owoce w różnych proporcjach: ananas, żółta i czerwona papaja, guava, kokos (używam koktajlu egzotycznego z puszki)
Instructions
- Nasiona chia mieszamy z mlekiem kokosowym i odstawiamy na około 2-3 godziny.
- Gdy nasiona napęcznieją, przekładamy je do szklanek.
- Owoce odsączamy z zalewy i nakładamy na wierzch naszych deserków.
- Jemy :)
2 komentarze
ostatnio pokochałam te ziarenka:)
ostatnio pokochałam te ziarenka!