Granita to deser, który orzeźwi Was w najbardziej upalne dni. Pochodzi z Sycylii, gdzie podawana jest nie tylko jako deser, ale też z pieczywem do śniadania. Granita często jest mylona z sorbetem, jednak to co ją odróżnia od sorbetu, to ziarnista struktura lodu.

Ingredients
- 2 łyżki suszonych listków zielonej herbaty
- 75 gramów cukru
- sok z 1 limonki
- listki mięty do dekoracji
Instructions
- Liście herbaty zalewamy 200 ml wrzątku i parzymy przez 1 minutę. Napar wylewamy. Ponownie zalewamy 400 ml wrzątku i odstawiamy na 4 minuty. Przecedzamy przez sitko.
- Dodajemy cukier i sok z limonki. Studzimy. Przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na 6 godzin. Co godzinę dokładnie mieszamy (gdy granita jest już mocno zmrożona rozdrabniamy ją widelcem).
- Podajemy ozdobioną listkiem mięty.
1 komentarz
Miała przyjemność próbować będąc na wakacjach :) Pycha! :)