Przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera.
Mój zdecydowany faworyt – marcepanowe nadzienie i pyszny karmelowy sos z cytrynowym aromatem.
Relacja z warsztatów -> klik

Ingredients
- jabłka – po 1 sztuce na osobę
nadzienie:
- 80 g rodzynek
- 80 g marcepanu
- 80 g miękkiego masła
- 80 g cukru
sos:
- 50 ml czystej wódki
- starta skórka z 1 cytryny
- 100 g cukru
- 150 ml śmietanki
Instructions
- Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Wypełniamy je nadzieniem przygotowanym z rodzynek, marcepanu, masła i cukru.
- Przygotowujemy karmel rozpuszczając w rondlu o grubym dnie, na bardzo małym ogniu 100 gram cukru (trzeba bardzo uważać, żeby go nie przypalić). Następnie dodajemy do niego śmietanę, wódkę i skórkę z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
- Jabłka wypełnione nadzieniem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.
13 komentarzy
Po prostu WOW!
Chętnie bym zjadła takie jabłko:)
świetnie się prezentują!
Jabłka z marcepanem? To musi być przepyszne.. <33
Pozdrawiam cieplutko!
Uwielbiam pieczone jablka, ale takiej luksusowej wersji jeszcze nie jadlam!
Oj to też byłby mój fawporyt:)
Wyglądają cudnie!
Muszą być mega pyszne!
ciekawe ujęcie.
:)
zdrowy i pyszny deser
mam pytanie- na ile jablek wystarcza nadzienie (ta ilosc ktora podlas),czy to proporcje na jedno jablko?
zależy jak bardzo wydrąży się jabłka, no i jakiej są wielkości. U mnie starcza zazwyczaj na 4-6 szt.
kocham wszystko co jabłkowe^^ a dodatek marcepanu…. bajka :)
Jeszcze do niedawna nie przepadałam za jabłkami, były dla mnie nijakie w smaku. Tu zaś widzę kolejny przepis, który kusi wyglądem i zapawne też zapachem i smakiem.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia. :)