Przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera. Kto raz spróbuje, ten nigdy nie sięgnie już po torebkę kisielu ze sklepowej półki. Zdrowy i smaczny owocowy deser.
Relacja z warsztatów -> klik

Ingredients
- 1 kg świeżych truskawek
- 250 ml wody
- 75 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka startej skórki z cytryny
Instructions
- Truskawki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, a następnie miksujemy za pomocą blendera. Całość przecieramy przez sito.
- Do truskawkowego musu dodajemy mąkę ziemniaczaną roztrzepaną w odrobinie zimnej wody i szczyptę cynamonu. Stawiamy na ogniu i gotujemy do momentu, aż uzyskamy konsystencję kisielu.
- Podajemy udekorowany startą skórką z cytryny.
6 komentarzy
Ależ pyszny musi być taki domowy kisiel:)
Moja siostra, Izka była na tych warsztatach – i to chyba właśnie jej dłoń nalewa kisiel. Z tego co opowiadała – był naprawdę pyszny :)))
wygląda obłędnie czerwono :)
Jejku,jaki kolor ! pyszny musi być ten kisielek:)
Pycha :)
Kisiel smakował znakomicie. Nie mogę się doczekać czerwca i świeżych truskawek (i robiłem z mrożonych).