Serniczki na zimno. Delikatne, kremowe, pyszne. Idealne na słoneczne weekendowe popołudnie lub jako deser po wielkanocnym śniadaniu.
Przepis z warsztatów kulinarnych Knorr w Warszawie.

Ingredients
- 1 kg sera homogenizowanego (tłustego)
- laska wanilii
- 6 jajek
- 200 g margaryny
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 50 g żelatyny do deserów
- 300 g cukru
- 20 g rodzynków
- 20 g bakalii kandyzowanych
- 20 g migdałów w słupkach
- skórka z 1 pomarańczy
Instructions
- Oddzielamy żółtka od białek, a następnie z białek ubijamy sztywną pianę i odstawiamy ją na bok.
- Żółtka ucieramy z cukrem, kostką margaryny i serem. Powstałą masę doprawiamy do smaku otartą skórką z pomarańczy i wyciśniętym miąższem wanilii. Do masy dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę.
- Wszystko razem łączymy z ubitą wcześniej pianą z białek i bakaliami.
- Masę rozkładamy w odpowiednie naczynia i wstawiamy do lodówki aby zastygła.
- W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki – wystudzone wylewamy na wierzch deseru.
4 komentarze
Uwielbiam serniczki na zimno w każdej postaci :)
Muszą być pyszne!:)
piękne:) …a takie warsztaty to moje marzenie:) może kiedyś się spełni:)
Świetny pomysł:) uwielbiam sernik w każdej postaci