Plantany czyli banany warzywne przypominają z wyglądu zwykłe banany, ale są dużo większe i bardziej kanciaste. Mają więcej skrobi a mniej cukru. Nie je się ich na surowo. Do smażenia wybierajcie mocno dojrzałe, z ciemnymi plamkami na skórce. W smaku nie są zbyt słodkie, bardziej przypominają ziemniaki niż banany. Można je smażyć, gotować, piec, przygotowywać z nich purée, sprawdzą się także jako dodatek do mięs i ostrych sosów. Do deserów najbardziej nadają się takie, których skórka jest już całkiem czarna. Ich miąższ nabiera wtedy ładnego, pomarańczowo-żółtego koloru, jest dużo słodszy i aromatyczny. Plantany dostępne są teraz w Lidlu, więc możecie spróbować, jak smakują.

Ingredients
- 1 mocno dojrzały plantan
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka płynnego miodu (lub syropu z agawy)
- posiekane orzechy włoskie
- cynamon
Instructions
- Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni, uważając, żeby się zbytnio nie przyrumieniły.
- Plantana obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy z obydwu stron, aż się mocno przyrumieni. Przekładamy na talerz.
- Polewamy miodem lub syropem z agawy. Posypujemy cynamonem i uprażonymi orzechami.
- Podajemy gorące.
15 komentarzy
Platany bardzo lubię w sosach do ryb i mięs.
Smażone z patelni z chili podawałam ostatnio do pieczonej cielęciny.
Takich jeszcze nie próbowałam!
:) Mniam ! Kocham banany :)
Nie bardzo przypominają je w smaku ;)
Uwielbiam banany, ale tych jeszcze nie znałem. Chętnie spróbuję. Jestem bardzo ciekawy ich smaku.
Ciekawe doświadczenie kulinarne ;) ale ja wolę jednak banany ;)
Muszę przyznać, że wcześniej w ogóle nie słyszałam o takim warzywie i rzeczywiście wygląda jak banan!
Oooo! Nigdy ich nie jadłam :-) dziś będę w Lidlu na zakupach to kupię przy okazji i sprawdzę jak smakują :-) dzięki za inspirację :-)
Proszę ;)
Plantany robiłam na kilka sposobów i przyznam Ci się, że nie wpadłam, aby je upiec je w takiej formie :) Muszę to nadrobić.
Polecam :)
Dla mnie to nowość, jadalne więc pyszne! Spróbuję!
Smacznego!
Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam! :) muszę koniecznie wypróbować:)
Daj znać czy smakowały :)