Polecam, jeśli ktoś chce sobie pod koniec roku przypomnieć smaki dzieciństwa ;) Pracy niewiele, a efekt pyszny.

Ingredients
- 300 g cukierków krówek (lub toffi)
- 150 g ryżu preparowanego
- pół kostki margaryny
dodatkowo:
- 2 woreczki foliowe
Instructions
- Margarynę rozpuszczamy razem z krówkami na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając.
- Do dużej miski wsypujemy ryż i wlewamy gorącą masę. Dokładnie mieszamy.
- Na ręce zakładamy woreczki (wtedy ryż nie przylepia się do rąk i wychodzą ładne i gładkie) i szybko formujemy kulki lub podłużne „szyszki”. Im cieplejsza masa, tym łatwiej się klei, ale trzeba uważać żeby się nie poparzyć.
- Uformowane szyszki układamy w odstępach, jemy dopiero jak wystygną i stwardnieją.
15 komentarzy
O szyszunie! :) Mniam!
Najlepszego w Nowym Roku!:)
najlepszego Majanko :)
HA! Dzis kupiłam ryz preparowany i pomyślałam: ‚uch jak mi się chce szyszek!’. Chyba to jakas telepatia. Dzięki za przepis. :-)
Wszystkiego najsmaczniejszego w nowym roku. :-)
proszę bardzo :)
Nowy Rok 2012 przywitaj w szampańskim nastroju,
Ufając, że będzie wspaniały i przyniesie niezapomniane chwile!! Wszystkiego Najlepszego i samych tak cudownie smacznych postów!
dziękuję :)
jejku, jak ja je uwielbiam:) oddałabym za nie wiele:) ….muszę zrobić, bo narobiłaś mi strasznej ochoty:)
Szczęśliwego Nowego Roku:)
szczęśliwego Jolu :)
Szyszkiii! :D Jakie sliczne! To wspomnienie z dziecinstwa mojej mamy, całkiem neidawno kupilam dmuchany ryz, musze je dla niej zrobic :)
Pamietamy!!!! ojj wieki ich nie jadłam chyba ostatni raz w podstawówce;)))
Wspomnienie jak nic, ale zawsze fajne na rożne okazje :)Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Niech będzie pyszny i spełniający marzenia :)
dziękuję Szarlotku :)
Hej, ile szyszek wyszło z tego przepisu?
około 15
Muszę zrobić takie cudo mojej córci :)