Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc korzystam ile mogę z tych wspaniałych owoców. Truskawkowa granita to stuprocentowo truskawkowe lody, w sam raz na upalne, letnie dni. Do ich przygotowania niezbędny będzie blender, dzięki któremu zamrożone truskawki w minutę zamienią się w kremowy przysmak.

Ingredients
- pół puszki mleka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- pół kilograma truskawek
- 2 łyżki cukru
Instructions
- Składniki deseru przygotowujemy dzień wcześniej. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy i mrozimy. Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym, mieszamy kilka razy i wstawiamy do lodówki.
- Następnego dnia przekładamy zamrożone truskawki do pojemnika z ostrzem miksującym, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę.
- Przekładamy truskawki do szklanek dodajemy schłodzone chia.
- Dekorujemy świeżą miętą i podajemy.