W końcu znalazłam TEN przepis. Smak jest idealny, taki jak zawsze sobie wyobrażałam w przypadku domowych lodów czekoladowych. To najlepsze lody jakie do tej pory jadłam :) Można je robić bez maszyny do lodów, wystarczy wstawić do zamrażarki.

Ingredients
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 85 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- krokant do dekoracji
Instructions
- Do garnka z mlekiem dodajemy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
- Żółtka ubijamy z cukrem (odkładamy 1 łyżkę cukru) na jasną, gęstą masę. Stopniowo wlewamy mieszankę mleczno-czekoladową. Całość przelewamy do czystego garnka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo wsypując pozostały cukier aż piana będzie sztywna.
- Do masy czekoladowej dodajemy miód i delikatnie mieszając – pianę z białek.
- Przekładamy do miseczek i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
- Podajemy posypane krokantem*.
Notes
* Krokant to chrupiąca posypka, którą można kupić gotową lub przygotować samemu: na patelni stopić 2 łyżki masła, wsypać pół szklanki cukru i 10 dag posiekanych orzechów lub migdałów, zrumienić, masę wyłożyć na natłuszczoną folię aluminiową i po wystudzeniu pokruszyć.
6 komentarzy
Mniam:) ….zapytam tylko: te lody nie potrzebują co półgodzinnego mieszania?? Bo jeśli nie to przepis dla mnie:) …. pozdrawiam
Jolu ja nie mieszałam, zresztą w oryginalnym przepisie w książce też nie ma o tym mowy. Lody nic na tym nie tracą, kryształki są ledwo wyczuwalne. Pozdrawiam :)
Co prawda nie przepadam z lodami czekoladowymi, ale te wyglądają wyjątkowo apetycznie :)
Przepis wprost idealny!!! :D
mniam :))
lody wyszły super, przepis ok