Pyszne, domowe lody na prawdziwej śmietance. Gęste i kremowe tuż po ukręceniu w maszynce do lodów. Nie potrzebują nawet dodatkowego zamrażania. Jeśli jednak lubicie bardziej zmrożone, możecie przełożyć je do plastikowego pojemnika i włożyć na 0,5-1 godzinę do zamrażarki. Pomimo dużej ilości rabarbaru nie są kwaśne. Wyraźny smak śmietanki sprawia, że są naprawdę smaczne. Polecam.

Ingredients
- 300 ml śmietanki 30%
- 350 ml mleka 3,5%
- 150 g cukru
- 3 duże żółtka
dodatkowo:
- 0,5 kg rabarbaru
- cukier do smaku
- 4 łyżki wody lub herbaty z dzikiej róży lub hibiskusa
Instructions
- Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe plasterki. Wkładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżki cukru i podlewamy wodą lub naparem z dzikiej róży. Dusimy, często mieszając, aż rabarbar zacznie się rozpadać i odparuje prawie cały sok. Próbujemy i jeśli uznamy, że rabarbar jest zbyt kwaśny dodajemy jeszcze cukru do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
- W osobnym garnku mieszamy mleko ze śmietanką. Podgrzewamy, aż się zagotuje. Żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Powoli wlewamy do żółtek gorące mleko, cały czas mieszając. Stawiamy garnek z powrotem na małym ogniu i podgrzewamy, aż masa mleczno-żółtkowa lekko zgęstnieje (ale nie doprowadzamy jej już do wrzenia). Odstawiamy garnek do całkowitego wystudzenia masy, a następnie chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. W lodówce masa jeszcze stężeje.
- Następnego dnia przekładamy masę do maszynki do lodów i włączamy ją na 30-40 minut. Pod koniec dodajemy uduszony rabarbar. Możemy zostawić trochę, aby ozdobić nim gotowe lody.
8 komentarzy
Idealne na upały:)
zdecydowanie :)
brzmi smakowicie :) bardzo!
polecam ! :)
Bardzo lubię rabarbar :) Ale lodów rabarbarowych jeszcze nie jadłam. Szkoda, że nie mam maszynki do lodów.
Bez maszynki też można, tylko pracy więcej. Pozdrawiam
Lody dla ochłody, super na czasie !!
Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę :-)