Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni.

Ingredients
- 2 limonki
- nieduży kawałek imbiru – około 60 g
- 5 łyżek cukru
- 1,5 litra wody
Instructions
- Imbir ścieramy na tarce (nie musimy go obierać).
- Limonki dokładnie szorujemy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
- Mieszamy starty imbir, sok i skórkę z limonek, cukier i zalewamy szklanką wody.
- Odstawiamy na 15 minut.
- Przelewamy przez sitko do dzbanka i uzupełniamy wodą.
- Schładzamy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu.
6 komentarzy
Uwielbiam taka lemoniade i robie dosc czesto Smakuje tez swietnie z miodem. Tylko upalow jakos brakuje…
Jak tylko będzie trochę cieplej na pewno wypróbuję :)
Chętnie bym się takiej lemoniady napiła. Super pomysł :)
[…] Rogalik za Imbirową lemoniadę […]
Lemoniada świetnie smakuje w upalne dni. Orzeźwia nasze ciało a także i umysł. Zawiera naturalne składniki, więc możemy śmiało ją pić a także częstować nią nasze dzieci. Lemoniada świetnie się sprawdzi, gdy mamy już dość wody z cytryną, będzie to świetne urozmaicenie.
Na greckiej wyspie Korfu, taka lemioniada nazywa sie tsisimbirre i jest to ich tradycyjny napoj przygotowywyany ponoc tylko tam. Oczywiscie zamiast cukru daja miod z woda.